SİNCAN BELEDİYESİNE “SIFIR ATIK” ÖDÜLÜ

28 Nisan 2021 tarihinde yayınlandı.

Sincan Belediyesi “Sıfır Atık” seferberliği kapsamında yaptığı çalışmalar ödüle layık görüldü. Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen “Sıfır Atık” projesi kapsamında İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 2.Uluslararası Sıfır Atık Zirvesi’ne katıldı. Sincan Belediyesinin sıfır atık seferberliğine ilişkin çalışmaları takdir topladı. Başkan Ercan Emine Erdoğan Hanımefendi ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un elinden “Sıfır Atık Yerel Yönetimler” ödülü aldı.
Sıfır atık projesinin her yönüyle ele alındığı, sıfır atık anlayışının Türkiye ve Dünyadaki mevcut durumunun değerlendirildiği Uluslararası Sıfır Atık Zirvesinin ikincisi İstanbul’da düzenlendi. Zirvede “Yerel Yönetimlerde Atık Yönetimi ve Finansmanı” adlı oturuma Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, davet edildi. Başkan Ercan Sincan Belediyesinin sıfır atığa ilişkin yaptığı çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verdi.
“BİZİM İÇİN SIFIR ATIK BASİT BİR KAVRAM DEĞİL, BİR YAŞAM ŞEKLİDİR.”
Başkan Ercan “Bizim için Sıfır Atık basit bir kavram değil, bir yaşam şeklidir.” diyerek sıfır atık seferberliğinin Sincan Belediyesi için önemine değindi, “9 bin konteynerimiz var. 134 noktaya geri dönüşüm kumbarası koyduk. Okullarımız ve resmi kurumlarda 4 bin 500 adet atık kutularımız var. Geçici depolama alanları ile 1.Sınıf Atık Getirme Merkezimiz var. Sıfır atık bizim için basit bir kavram değil bir yaşam biçimi. Sürecin bizi getirdiği noktada örnek belediye olmanın haklı gururunu yaşıyoruz “diye konuştu.
“SİNCAN BELEDİYESİ OLARAK ANKARA’NIN İLK YEREL KOMPOSTLAMA TESİSİNİ KURDUK”
Sincan Belediyesi organik gübre üretiminde yaptığı çalışmalarla da taktir topladı. Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hibe kapsamında aldığımız Kompostlama makinası ile ilk yerel kompostlama tesisini kurduk. Pazar ve market atıklarını toplayıp uygun nem, oksijen ve sıcaklık değerlerinin sağlandığı ortamda yararlı mikroorganizmalar tarafından çürütülerek doğal bir gübreye dönüştürüyoruz. Aylık ortalama 550 kg organik gübre elde ediyoruz. Elde ettiğimiz kompostu, toprak iyileştirici olarak kullanıyoruz.” sözleriyle kompostlama işleminin önemini anlatı.
“SIFIR ATIK KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRME EĞİTİM ÇALIŞMALARI ÖNCELİĞİMİZ”
Atık sorununa dikkat çekmek ve çevre meselelerine duyarlılığı arttırmak için bilgilendirme ve uygulamalı eğitim çalışmaları da yaptıklarını belirten Başkan Ercan hedef kitlesinin başta okul çağındaki gençler olduğunu vurguladı. Başkan Ercan, “Vatandaşlara sıfır atık bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla uygulamalı eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Özellikle okul çağındaki gençlere tüketmenin bir tür kirletmek olduğunu anlatıyoruz. Minimum seviyede kirletecek kadar tüketmeye yönlendirmek konusunda ciddi bir eğitim çalışmamız var. Okullarımız başta olmak üzere kurumlarla işbirliği içinde tasarrufun ne olduğunu, post modern tüketim kültüründen niçin uzak durulması gerektiğini, kullan at tüketim tarzından derhal vazgeçilmesi gerektiğini anlatıyoruz.” dedi.
Çevrenin korunması ve sağlıklı bir geleceğin hazırlanmasında yeni projeler üzerinde de çalıştıklarını ifade eden Başkan Ercan, “Atıkları kaynağından ayrıştırmayı hedefliyoruz. Vatandaşımızın evinden atığı çıkartmadan ayrıştırma bizim için çok önemli. Pilot bölgelerden başlayarak yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca Kurban Bayramlarından sonra hayvansal atıkların da geri dönüşümü üzerine de çalışıyoruz. Hem ekonomik değeri yüksek hem de çevre dostu konularda sürecimizi ilerletiyoruz.“ ifadelerini kullandı.
“SIFIR ATIK YEREL YÖNETİMLER” ÖDÜLÜ SİNCAN BELEDİYESİNİN OLDU
Sincan Belediyesinin sıfır atık çalışmaları ödüle layık görüldü. Konuşmaların ardından Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan “Sıfır Atık Yerel Yönetimler” ödülünü Emine Erdoğan Hanımefendi ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un elinden aldı.